فهرست مطالب

کتاب و سنت - سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1393)

نشریه کتاب و سنت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه علیزاده*، محمدرضا شرفی صفحات 7-28
    اهمیت عواطف و ضرورت مدیریت اثربخش آن ها، باعث شکل گیری طیف وسیعی از نگرش ها، نسبت به مدیریت عواطف شده است. با توجه به این پراکندگی آراء از یک سو و نگاه عمیق امیرالمومنین (علیه السلام) به موضوعات روابط انسانی در نهج البلاغه از سویی دیگر، بررسی مدیریت عواطف از دیدگاه حضرت علی (علیه السلام) دارای ضرورتی دوچندان می شود. چرا که بهره گیری از سیره عملی حضرت علی (علیه السلام) به ویژه نگاه حضرت به مصادیق عاطفه و شیوه های مدیریت آن در رویارویی با مسائل و مشکلات اجتماعی، می تواند الگوی مناسبی برای تمامی افراد جامعه باشد. بر همین اساس پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای به بیان مولفه های روش مدیریت عواطف از منظر نهج البلاغه می پردازد. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد شناخت و مدیریت عواطف با به کارگیری روش شناختی و روش رفتاری امکان پذیر است و قدرت تحلیل، کنترل، حفظ تعادل در برابر مقتضیات زندگی را بالا می برد و در مجموع گام بزرگی برای سعادت دنیوی و اخروی انسان برداشته می شود.
    کلیدواژگان: مفهوم عواطف، مدیریت عواطف، نهج البلاغه
  • بنفشه محمدی *، کاظم قاضی زاده صفحات 29-52
    امروزه نقش گردشگری و جهانگردی بر اقتصاد و فرهنگ کشورها غیر قابل انکار است. گردشگری در دنیای امروز با اهداف گوناگونی صورت می پذیرد. در فرهنگ اسلامی، انجام بعضی از اعمال و مناسک عبادی مانند حج و عمره و نیز زیارت مکان هایی که دارای ارزش معنوی هستند، به عنوان اهداف گردشگری مطرح می شوند. همچنین،وظایفی چون هجرت وجهاد را نیز می توان از اهداف گردشگری برشمرد و یا صله رحم که گاهی مستلزم انجام گردشگری است. تفریح و تفرج، تجارت و کسب علم و دانش نیز از موضوعاتی است که به عنوان اهداف گردشگری، در فرهنگ اسلامی بدان سفارش شده است. گردشگری و جهانگردی بخش جدایی ناپذیر در فرهنگ و تمدن اسلامی به شمار می روند که باید در تبیین سبک زندگی و برنامه ریزی های کلان و راهبردی در حکومت اسلامی لحاظ گردند. بدیهی است که مطالعه اهداف گردشگری موضوعی بنیادین درمطالعات گردشگری و جهانگردی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، گردشگری، سیر و سفر، سیاحت
  • علیرضا خسروی*، محمدحسین زنجیری صفحات 53-80
    شاخصه، نشانه یا چیزی است که بیانگر وجود یا عدم وجود یک صفت یا ویژگی در فرد باشد. عبودیت، اظهار تذلل، فروتنی، اطاعت و فرمانبرداری از خداوند و نهایت تسلیم در برابر خالق و اطاعت بی قید و شرط از او در تمام زمینه هاست. در این مقاله با بررسی بیش از دویست آیه از آیات قرآن با موضوع عبودیت و عبادت و مراجعه به تفاسیر متقدم و متاخر شیعه و سنی و منابع حدیثی شیعه، به این نتیجه می رسیم که «تقوا» به عنوان مهم ترین شاخصه بندگان خدا معرفی شده است. «اخلاص» و «عبادت» دو شاخصه مهم دیگر برای عبودیت است. برخی از دیگر شاخصه های عبودیت که از قرآن و روایات می توان استفاده کرد، شکر، صبر، توبه و بازگشت به سوی خدا، تواضع و پرهیز از تکبر، حلم و بردباری و احسان و خوش رفتاری می باشد.
    کلیدواژگان: شاخصه، عبودیت، تقوی، اخلاص، عبادت
  • سمیه قوامی نژاد*، مصطفی دلشاد تهرانی صفحات 81-108
    عمل همنشین همیشگی انسان در دنیا و آخرت است، و به واسطهآن است که آدمی مسیر کمال و سعادت را پیموده و به رشد و تعالی دست می یابد، لیکن انسان همواره به آفت کوتاهی در عمل مبتلا است. با نگاه به کتاب شریف نهج البلاغه می توان عوامل فردی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بسیاری برای کوتاهی انسان در عمل بیان نمود که این مقاله عهده دار بخش اول یعنی عوامل فردی ناشی از شخصیت انسان شده است. این عوامل با گران خاطری و فروگذاری مردم در اطاعت از رهبر و عمل به آموزه های الهی، در چهار حوزه عواطف منفی، صفات ناپسند، دلبستگی به توهمات و کاستی های معرفتی قابل بررسی و دسته بندی است. مقاله به روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا با محوریت کتاب شریف نهج البلاغه و خانواده حدیث آن، به شناسایی عوامل فردی این مساله می پردازد. و نتیجه آنکه عواملی همچون ترس، اندوه، یاس، تنبلی، کوتاه همتی، عافیت طلبی، دنیادوستی، غره شدن، غرق شدن در آرزوها، غفلت و کاستی های معرفتی، از جمله ویژگی هایی به شمار می رود که استمرار آن ها در شخصیت آدمی، به کوتاهی وی در عمل می انجامد.
    کلیدواژگان: عمل، کوتاهی در عمل، شخصیت، معرفت
  • عبدالحلیم مطرقی* صفحات 109-135
    قرآن کریم، از زمان نزولش، به دنبال جلب توجه مخاطبان بوده تا آن ها را متقاعد سازد. این جلب توجه قرآن، به خاطر هدایت مردم به سرمنزل مقصود و رستگاری مخاطبان است. قرآن برای اقناع مردم، با آنها ارتباط برقرار می کند و برای متقاعدکردن مخاطبان، از کلمات و جملات و عبارت های متنوع بهره می گیرد و اصول اعتقادات و احکام و مواعظ را به کمک تشبیه ها و استعاره ها و کنایه ها در قالبی اثر گذار به مخاطبان آموزش می دهد. این آموزش، نکاتی را یادآوری می کند: نکته اول: پیام های قرآن، در وجود مردم نفوذ می کند. این نفوذ باید از ذهن عبور کرده و به دل انسان برسد و درونی شده، پذیرفته شود. علت اثرگذاری پیام های قرآن در زبان قابل فهم و همگانی آن، بهره گیری از کلمات و جملات اثرگذار و بهره مندی از صنعت های ادبی نهفته است. نکته دوم: در پیام های قرآن، ویژگی های پیام رسان عبارت است از: آگاهی، خلوص، مهربانی، دلسوزی، سعه صدر و... . نکته سوم: ویژگی های مربوط به پیام گیر و مخاطب؛ قرآن به ظرفیت ذهنی و فکری مخاطب و نیازهای فعلی و آتی او توجه نموده است. همچنین بایسته های مخاطب را در قالب پیام های نویدبخش به او عرضه کرده و او را دعوت به تفکر نموده است تا آن پیام ها را درک نماید و درونی سازی کرده و در رفتار خود، نشان دهد.
    کلیدواژگان: اقناع، پیام رسان، پیام، مخاطب، زبان قرآن
  • محمدرضا پیری*، محمد تقی سبحانی، سید حسن طالقانی صفحات 137-150
    سیستان یکی از مناطق اثرگذار در تاریخ و پژوهش های حدیثی در ایران به شمار می آید. در این پژوهش سیر تاریخی حدیث در سیستان از قرن اول (هجری قمری)، تا پایان قرن سوم بررسی شده است. بیشتر محدثان سیستان مربوط به همین سه قرن بوده اند؛ دوره ای که در آن شمار محدثان اهل سنت فراوان تر گزارش شده است. در قرن اول حوزه حدیثی منسجمی در سیستان بوجود نیامده است ولی در قرن دوم با حضور حریز بن عبدالله شیعی، این حوزه رشد یافت؛ در قرن سوم حوزه حدیثی اهل سنت به اوج فعالیت حدیثی اش رسید. این محدثان (شیعی و سنی) سرچشمه خلق آثار ارزشمندی در موضوعات مختلف حدیثی همچون: مجموعه های حدیثی، فقه روایی و... بوده اند.
    کلیدواژگان: سیستان، شیعه، اهل سنت، تاریخ حدیث سیستان
|
  • Farzaneh Alizadeh*, Mohammad Reza Sharafi Pages 7-28
    The importance and necessity of effective management of emotions, caused the formation of a wide range of attitudes toward the management of emotions. Due to the difference of opinions in one hand and a deep look of Ali (PBUH), to human relations issue in Nahj Al-Balaghe on the other hand, examining emotion management from the perspective of Imam Ali (AS) is doubly necessary. For the utilizing the practical manner of Imam Ali (AS), especially his attention to the instance of affection and managing it, in dealing with social problems, could be a good model for the entire population. Accordingly this study attempts to investigate the components of the management of emotions from the point of view of Nahj Al-Balagha by using descriptive and library method. The results of this study suggests that cognition and emotion management is possible with the use of cognitive and behavioral techniques and will enhance the power of analysis, control and maintaining a balance living circumstances, and totally will pass an important level of earthly and heavenly bliss of human.
    Keywords: The Concept of Emotion, Emotion Management, Nahj Al-Balagha
  • Banafsheh Mohamadi*, Kazem Ghazi Zade Pages 29-52
    These days, travel and tourism has a significant cultural and economic effect on various countries around the World. For this reason, different goals arises in tourism. Some Islamic practices like Hajj, Umrah (lesser hajj) or Pilgrimage has links to tourism. Also Jihad and Hegira (migration) are duties in Islamic culture requires traveling and tourism or Sele Rahem (visiting families) are sometimes linked to the tourism. Pleasure, fun, trade and gaining knowledge are goals recommended in Islamic tourism. So as tourism is an integral part of Islamic culture, it should be considered in policies and strategies within an Islamic government planning. It is obvious that the study of the goals of tourism, is a fundamental issue in the studies of tourism and traveling.
    Keywords: Quran, Hadith, Tourism, Journey, Trip
  • Ali Reza Khosravi, Mohammad Hosein Zanjir Pages 53-80
    Index, is a sign or something that indicates the presence or absence of an attribute in individual. Servitude, express humility, modesty and absolute obedience towards God, and unconditional surrender to Him in all areas. In this article after studying more than 200 verses of the Quran on the issue of servitude and worship and after referring to early and late, Shia and Sunni exegeses of Quran and studying Shia Hadith sources, this result obtained that piety (Taqwa) is the most important characteristics of servants. «Sincerity» and «Worship» are two other important indexes. The other indices are «thanksgiving to God», «repent and return to God», «humility and avoidance of pride», «patience», «kindness» and «complaisant».
    Keywords: Index, Servitude, Piety, Sincerity, Worship
  • Somayeh Ghavami-Nejad*, Mostafa Delshad-Tehrani Pages 81-108
    Action is the constant companion of man in this world and the hereafter and through it man is able to pass the way to perfection and happiness and achieve growth and excellence; but people always face the problem of delinquency in their deeds. By a review on the noble book “Nahjol-Balagha” we can find individual, political and cultural factors for delinquency in action which in this article only individual factors have been investigated. These factors after the negligence of people in following the leader and act according divine teachings are investigated and classified in four fields: negative emotions, bad traits, attachment to hallucinations and lack of knowledge. This paper by using the library and content analysis method tries to identify individual factors based on the Quran, Nahjol-balagheh and Hdiths. And finally the result is that factors such as fear, sadness, despair, laziness, worldliness, proudness, drowning in dreams, negligence and shortcomings of knowledge, are features which the continuation of them in human personality will lead to delinquency in action.
    Keywords: Action, delinquency in action, personality, knowledge
  • Abdolhalim Motraqi* Pages 109-135
    The Holy Quran has followed the policy of attracting its audiences since its descent to convince them. This policy is to guide people to the final goal and cause their salvation. The Holy Quran communicate with people to convince them and to insure them, uses various words, phrases and sentences and trains the principles and precepts to the audience using similes, metaphors and ironies in an effective frame. This training reminds some points: First, the messages of Holy Qurans influences the people. This influence should pass through the mind to reach the human beings heart to become internalized and be accepted. Using the effective words and sentences and figures of speech are the reasons of influencing the messages of Holy Quran on its general and understandable language. Second, this influencing is related to the senders feature. The features of the sender are awareness, sincerity, kindness, sympathy, broad mindedness and so on. And third, refers to the features of audiences. The Holy Quran has paid attention to the audiences’ mental capacity and his needs in the present and the future. It also has offered the needs of audiences to understand these messages then internalize them and show them in his behaviours.
    Keywords: Convince, Sender, Message, Audiences, The language of the Holy Quran
  • Mohammad Reza Piry*, Mohammad Taghi Sobhani, Sayyed Hasan Taleghani Pages 137-150
    Sistan is one of the most influential areas in the history of Hadith researches in Iran. In this study the history of Hadith in Sistan in the first to the end of the third century (AH), has been examined. Most of Sistan Mohaddeths (narrators of Hadith) belong to these three centuries, a period in which the number of Sunni Mohaddeths was more. In the first century in Sistan there was no coherent tradition realm, but in the second century, by the presence of Horaiz Ibn Abdollah Al-Shiee, this tradition realm grew up. In the third century Sunni hadith realm reached its peak anecdotal. These hadith narrators (Shia and Sunni) are source of valuable works on various topics such as: Collection of hadith, traditional fiqh and ….
    Keywords: Sistan, Shia, Sunni, The History of Hadith in Sistan